Leasingin hyödyt

Kassavirtapositiivinen jopa päivästä yksi – Leasing-rahoitus kannattaa aurinkopaneeleille

Kirjoittaja

Tomi Petrell

Julkaistu

16.6.2022

Energian hinta on saanut monet yritykset ja taloyhtiöt pohtimaan aurinkosähköjärjestelmän hankintaa. Usein hankinnalle on kuitenkin yksi käytännön este. Vaikka investointi saisi aikaan merkittäviä säästöjä energiakustannuksissa sekä huomattavasti pienemmän hiilijalanjäljen, ei moni yritys halua investoida kertainvestointina kymmeniä, jopa satoja tuhansia aurinkovoimalaan. Entäpä jos investointi voisi olla kassavirtapositiivinen päivästä yksi lähtien? Oikein rakennetulla leasing rahoituksella tämä on mahdollista. Lisäksi leasing tarjoaa yrityksille useita kirjanpidollisia etuja. 

Aikaisemmin leasing rahoitusta ei ole ollut vihreälle energialle tarjolla, mutta viimeaikoina tämä on muuttunut kiitos EU:n. 

Leasing rahoitus toimii erinomaisesti energiajärjestelmien rahoitukseen

Leasing rahoitus mielletään usein ajoneuvojen, koneiden ja kaluston rahoitusmuotona, mutta se soveltuu erinomaisesti myös energiajärjestelmien rahoittamiseen. Käytännössä aurinkosähköjärjestelmän rahoittaminen leasingilla tarkoittaa, että: 

 • Asiakas ei tee alkuinvestointia voimalaan vaan maksaa järjestelmästä kuukausierää
 • Tyypillisesti vuokra-aika on 36-72 kk
 • Käytännössä voimala on lunastettu vuokra-ajan lopuksi. 

Toisin sanoen energiajärjestelmän saa ilman alkuinvestointia ja järjestelmää maksetaan itselle kuukausittain. Samaan aikaan järjestelmä aikaansaa säästöjä energialaskuissa. Tarkastellaan kohta muutamaa esimerkkiä tästä, mutta ensin hieman siitä, mitä eroja leasingilla ja osamaksurahoituksella on. 

Leasingillä monet edut osamaksurahoitukseen verrattuna

Pintapuolisesti tarkasteltuna leasing ja osamaksurahoitus ovat hyvin samankaltaisia. Kuukausittain maksetaan erä ja erässä on hieman korkoa (tai leasingin tapauksessa vuokrakulua). Korkotasot ovat myös samaa luokkaa. Hieman syvemmin tarkasteltuna huomataan kuitenkin, että leasing tarjoaa yrityksille monia etua. Näitä ovat muun muassa: 

 • Leasing ei näy taseessa velkana
 • Leasingin arvonlisäverot ovat kuukausittain vähennyskelpoisia
 • Vuokrat ovat vähennyskelpoisia kuluja verotuksessa.
 • Voit parantaa yrityksesi vakavaraisuutta sekä oman pääoman tuottoprosenttia

Annetaan esimerkin puhua puolestaan

Esimerkin yrityskohteessa 686 kpl itä-länsitelineillä asennettua 545W paneelia. Tämän 380 kWp aurinkosähköjärjestelmän simuloitu vuosituotanto on 298 MWh. Energiatuki huomioituna voimala maksaa noin 240k€. Tarkastellaanpa investoinnin kumulatiivista kassavirtaa, mikäli se hankittaisiin 72 kuukauden leasing sopimuksella. 

Tarkastelu on tehty kahdella eri energian kokonaishinnalla. Energian kokonaishinta muodostuu sähköstä maksettavasta hinnasta, siirtomaksusta, sähköverosta sekä joissakin tilanteissa tehomaksusta sekä loistehomaksuista. 

Huomion arvoista on myös, että laskelmissa ei ole huomioitu leasingin kirjanpidollisia etuja, kuten vaikutusta tulokseen, veroihin tai kuukausittaiseen alv vaikutukseen.

Aurinkopanelit voi hankkia leasingilla
Paneelit istuvat nätisti kohteen katolle.
Aurinkopaneleiden tuotto
Kohteen järjestelmän tuotto mallinnettuna. Mallinnokset perustuvat usean vuoden auringon säteilyn keskiarvoihin kyseiselle katolle. Näin ollen ne ovat erittäin tarkkoja. 

17 sentin hinnalla, järjestelmä rahoittaa itse itsensä

17 sentin energian kokonaishinnalla järjestelmän euromääräinen tuotto on 50 677€ vuodessa. Kun tämä suhteutetaan leasing maksujen kuukausierään, huomataan, että järjestelmän kassavirta on leasingajan 1 913€ negatiivinen. Toisin sanoen 240k€ järjestelmä on ”maksanut” leasing ajan lopuksi 11 478€. Käytännössä kassavirtavaikutus on siis ollut neutraali. 

Kassavirta kääntyy reilusti voitolliseksi heti ensimmäisenä vuonna leasing kohteen lunastuksen jälkeen. Usein investoinneissa puhutaan, että takaisinmaksuajan tulisi olla 10 vuotta tai alle. Tarkasteltaessa järjestelmää 10 vuoden jaksolla, huomataan, että järjestelmän kumulatiivinen kassavirta on paitsi maksanut järjestelmän, mutta tuottanut järjestelmän hinnan verran voittoa. Toisin sanoen investointi on erittäin kannattava. 

Aurinkopanelien tuotto ylittää leasingmaksut

30 sentin energian kokonaishinnalla järjestelmän tuotto on peräti 89 430€ vuodessa. Tämä ylittää leasingmaksut reilusti, jolloin järjestelmän kannattavuus on huikean hyvä. Annetaan alla olevan graafin puhua puolestaan…

Kassavirta 30 sentin energian hinnalla

Rahoituksen järjestely helposti kumppanimme kautta

Kumppanimme Proventum kilpailuttaa useita eri rahoitustoimijoita ja tarvittaessa yhdistelee eri rahoituksia parhaan kokonaisuuden aikaansaamiseksi yritysten ja taloyhtiöiden energiajärjestelmille. Käytännössä tämä käy todella helposti seuraavalla tavalla: 

 1. Jätä meille tarjouspyyntö
 2. Annamme sinulle tarjouksen järjestelmästä ja toimitamme tarvittavat tiedot Proventumille
 3. Proventum on sinuun yhteydessä rahoituksen järjestelemiseksi. 
 4. Rahoituspäätös yleensä 1-3 päivässä
 5. Rahoituspäätöksen jälkeen haetaan järjestelmälle energiatuki (yrityskohteissa)
 6. Asennetaan järjestelmä
 7. Nautitaan tuotoista

Kuten kassavirta-analyyseista huomataan, on leasing erinomainen tapa antaa energiajärjestelmän ”rahoittaa itse itsensä”. Mitä siis yrityksellesi tai taloyhtiöösi laitetaan?

Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu 20. tammikuu 2023 Energion blogissa ja sen on kirjoittanut Vesa Robertsson.